10 vragen over bijenpollen
Wat zijn bijenpollen?
- Bijenpollen komen voort uit het stuifmeel van bloemen en gewassen. De bijen verzamelen het stuifmeel, vermengen het met nectar, speeksel en enzymen en vormen er bolletjes van, die ze aan hun achterpoten in stuifmeelkorfjes naar de bijenkast dragen.
- De kleur van de bijenpollen varieert van wit tot zelfs zwart, afhankelijk van de bloemkleur.
- De bolletjes dienen als voedselbron voor de bijenlarven en als voedingsstof voor de volwassen bijen.
Hoe beïnvloeden bijenpollen je lichaam?
Bijenpollen versterken het immuunsysteem: De antioxidanten in bijenpollen kunnen het immuunsysteem versterken en ondersteunen bij de afweer tegen ziekten. Bijenpollen werken ontstekingsremmend: Ze bevatten natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen.
Wat doen bijenpollen met je energie?
Bijenpollen verhogen je energieniveau en hebben een krachtige werking, vanwege hun complexe samenstelling van essentiële eiwitten, vetzuren, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De hoge concentratie vitamine B12 in de bijenpollen draagt bij aan fitheid en extra energie bij vermoeidheid, doordat het betrokken is bij veel processen in het lichaam, zoals de aanmaak van rode bloedlichaampjes en het celdelingsproces.
Zijn bijenpollen goed voor topsporters?
Jazeker! Bijenpollen bevatten eiwitten die bijdragen aan de groei en onderhoud van spiermassa en de instandhouding van sterke botten. Ze kunnen de spierkracht zelfs met 40% verhogen! Er zijn veel voorbeelden van topsporters die stuifmeelkorrels nemen voor een verbeterde prestatie. Er is wetenschappelijk ondervonden dat de voorverteerde suikers in bijenpollen zich in het bloed snel omzetten in Glycogeen (een polymeer van glucose), wat belangrijk is, omdat er 4x zoveel Glycogeen verbruikt wordt tijdens het sporten als normaal in rust-stand.
Hoe worden bijenpollen geoogst?
Stuifmeel wordt verzameld met behulp van een speciaal instrument, een soort rooster bij de ingang van de bijenkorf waar de bijen doorheen moeten. De openingen zijn precies groot genoeg om de stuifmeelkorrels vast te houden.
Het is van groot belang dat de imker niet meer dan 30% van het stuifmeel oogst, om het bijenvolk niet in gevaar te brengen. Stuifmeel is namelijk essentieel voor het voeden van de larven.
Zijn bijenpollen goed voor de prostaat?
Ja, bijenpollen zijn goed voor de prostaat. Bijenstuifmeel bevat bijvoorbeeld magnesium, dat nodig is voor de voeding van de prostaatklier. Verder bevat het veel belangrijke vetzuren, die nodig zijn om de prostaglandinen en hormonen te maken, die de werking van de prostaat activeren. Bijenpollen bevatten ook zink, dat nodig is voor het voeden van de klieren van geslachtsorganen en testikels.
Hebben bijenpollen een positieve invoed op de vruchtbaarheid?
Bijenpollen worden geassocieerd met een toename van vruchtbaarheid. Studies suggereren dat de voedingsstoffen in bijenpollen, waaronder B-vitamines, enzymen en mineralen zoals kalium, de eisprong kunnen stimuleren. Bijenpollen kunnen de hoeveelheid spermacellen verhogen.
Zijn bijenpollen gevaarlijk?
Nee, bijenpollen zijn niet gevaarlijk als u niet allergisch bent voor bijen- en/of bijenproducten. Bij 1 op de 1000 gebruikers zijn klachten gemeld zoals jeuk, zwelling, kortademigheid of een licht gevoel in het hoofd, maar over het algemeen zijn er nagenoeg geen bijwerkingen.
Als u nog niet eerder een bijenproduct heeft gebruikt, is het verstandig om met een lage dosering van ¼ of ½ capsule per dag te beginnen en dit heel langzaam op te bouwen. Bij zwangerschap en borstvoeding wordt geadviseerd uw deskundige te raadplegen. De eerste dagen zou u wat lichte klachten kunnen krijgen van hoofdpijn. Dit is het resultaat van de ontgiftende werking en zou na 3 dagen verdwenen moeten zijn.
Wanneer moeten bijenpollen worden ingenomen?
Als de supplementen vóór de maaltijd in worden genomen, zal de opname in het lichaam beter en sneller zijn. Als u moeite heeft met pillen slikken, kunnen de capsules worden opengedraaid en de inhoud worden vermengd met bv. sap of yoghurt. Het is beter om na 16.00u geen bijenpollen te slikken, omdat het vanwege de energieke werking eventueel voor slaapproblemen zou kunnen zorgen.
Wat is het verschil tussen bijenpollen en stuifmeelkorrels?
In tegenstelling tot bijenpollen bevatten stuifmeelkorrels alléén het stuifmeel van bloemen en gewassen, dus zonder de toevoegingen van bijenafscheidingen, nectar en enzymen. Als je allergisch bent voor pollen, zijn stuifmeelkorrels niet aan te raden. Bijenpollen worden daarentegen juist aangeraden, omdat het zogenaamde Entomofiele stuifmeel van de bijenpollen fungeert als een beschermende laag tegen het zogenaamde anemofiele stuifmeel wat afkomt van bloemen en gewassen. Het bijenstuifmeel kan de ademhalingklachten door allergieën verminderen en/of allergieën voorkomen.