Bijenpollen gezond? Het bij-zondere product van de hardwerkende bij!
Bijenpollen zijn natuurlijk 100% natuurlijk! Dit product, wat maar liefst 250 stoffen bevat, dient als voedselbron voor de bijen en hebben een antibacteriële werking. Bijenpollen zijn een natuurlijk mengsel van stuifmeel, nectar, enzymen, honing en was. Bijenpollen gezond? Dacht het wél!
Bijenpollen van de werkbij
Werkbijen heten niet voor niets zo. Deze vrouwelijke bezige bijtjes, waarvan er zo’n 60.000 in een korf kunnen rondscharrelen, werken zomers hard gedurende hun 6-weken lange leventje. En dat is niet voor niets: ze hebben een belangrijke taak! Zij zorgen dat bloemen en bomen zich voort kunnen planten, dat de bijen-larven worden gevoed en verzorgd, dat de hele gemeenschap wordt voorzien van voedsel en water en ze zorgen voor bescherming van de korf tegen indringers!
Stuifmeel
Stuifmeel is een fijn poeder dat door de meeldraden van bloemen wordt geproduceerd. Dit is de mannelijke voortplantingscel van de bloem en speelt een essentiële rol bij de bestuiving van planten. De stuifmeel blijft aan het lichaam van de bij plakken en zo wordt dit van bloem tot bloem overgebracht, wat resulteert in de bevruchting van de vrouwelijke voortplantingsorganen van de plant en de vorming van zaden.
Bijen brengen instinctief het gezondste en meest voedzame stuifmeel mee naar hun korf. Wanneer bijen stuifmeel terugbrengen naar de korf, valt er wat van op de bodem van de korf. Dit stuifmeel is een waardevolle bron van krachtige vitaminen, mineralen en aminozuren, samen met andere belangrijke elementen. Het verlengt de levensduur van de bij en helpt bij het genezen van verschillende kwalen.
Van stuifmeel naar bijenpollen
De werkbijen selecteren stuifmeel dat een overvloed aan stikstofhoudende stoffen bevat, zoals aminozuren die nodig zijn voor eiwitopbouw, terwijl ze de minder kwalitatieve stuifmeelbronnen links laten liggen. Het stuifmeel van bloemen blijft aan de achterpoten van de bij plakken en wordt vervolgens gemengd met allerlei fijne stoffen, nectar en speeksel stoffen in een bolletje. Dit wordt mee terug genomen naar de bijenkorf. De tint van bijenpollen kan variëren van wit tot zelfs zwart, afhankelijk van de bloemen waaruit ze zijn verzameld. Bijenpollen zijn dus “door de bij verwerkte stuifmeelkorrels” en worden bijenpollen dus niet geproduceerd in het lichaam van de bij.
Bijenpollen hebben dus een andere samenstelling dan stuifmeel. Het zogeheten ‘anemofiele’ stuifmeel zijn pollen die door de wind/lucht worden verspreid en is datgene wat doorgaans wordt ingeademd en de oorzaak kan zijn van allergische reacties. De bijenpollen bevatten ‘entomofiel’ stuifmeel, wat zwaarder en kleveriger is en is een tegenwicht voor het anemofiele stuifmeel.
Bijenpollen
Bijenpollen gezond
Bijenpollen zijn een waardevolle eiwitbron, wat bijdraagt aan de groei en het behoud van spiermassa, evenals de ondersteuning van sterke botten. Bovendien zijn bijenpollen rijk aan vitamine C, B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), ijzer en zink, en bieden ze ook een bron van magnesium. Deze voedingsstoffen ondersteunen een breed scala aan essentiële processen voor een goede gezondheid. De nectar in de bijenpollen geeft energie. Naast eiwit bevat de bijenpollen vetten, oliën, vitaminen, mineralen en aminozuren. Vooral jonge bijen hebben veel eiwit nodig. Dit alles maakt bijenpollen gezond. Stuifmeel en bijenpollen zijn belangrijk voor het voorbestaan van een bijenkolonie. Als er niet voldoende van is, kan het zijn dat de koningin zich niet meer voortplant, dat de bijen geen was of raten meer maken en dat de bijen door voedselgebrek en ziektes uitsterven.
Bijen, bedankt voor jullie harde werk!
Eén enkele bijenpollenkorrel weegt ongeveer 12 mg, terwijl een bijenpol zo’n 2 miljoen stuifmeelkorrels bevat (2.000.000). Met deze gegevens kunnen we berekenen dat één theelepeltje bijenpollen een enorme hoeveelheid van ongeveer 2,5 miljard stuifmeelkorrels bevat (2.500.000.000).
Het vullen van slechts één theelepel bijenpollen vereist een indrukwekkende inspanning van een enkele honingbij. Ze zou een hele maand lang, 7 dagen per week, acht uur per dag bezig moeten zijn met het verzamelen van stuifmeel. Dit zou uiteindelijk resulteren in ruim 240 uren aan arbeid!
Wat mooi om te zien hoe de bijen, de natuur en de mens elkaar van dienst zijn! Daar maken we met natuurlijke voedingssupplementen graag gebruik van.
Zelf ervaren dat bijenpollen gezond zijn?
Kan ik bijenpollen gebruiken bij zwangerschap?
Wij raden het gebruik van bijenpollen supplementen af tijdens uw zwangerschap. Ook als u borstvoeding geeft is het verstandig om nog even te stoppen met bijenpollen.
Helpen bijenpollen bij het afvallen?
Er wordt inderdaad beweerd dat bijenpollen het afvallen stimuleert. Er zijn momenteel onvoldoende onderzoeken die exacte cijfers geven.